Leiden

Na Amsterdam heeft Leiden de grootste binnenstad van de Hollandse steden.
Al sinds de 15e eeuw heeft Leiden veel internationale contacten, werknemers en handelsbelangen. De lakenindustrie was lang de kurk waarop de Leidse economie dreef en daarvan zijn in de stad nog steeds de sporen te zien. Bij de Burcht worden de traditionele wapenschilden bijvoorbeeld niet vastgehouden door leeuwen, zoals gebruikelijk, maar door schapen.

Als dank voor de standvastigheid tegen de Spaanse overheerser kreeg de stad na het Leids Ontzet in 1575 toestemming van stadhouder Willem van Oranje om een universiteit te stichten. Dit bracht geleerden en studenten uit de hele wereld naar Leiden. De invloed van de universiteit en de gunstige ligging in het hartje van de Randstad maakt van Leiden nog steeds een internationale, veelzijdige, bruisende stad.

Leidenaren kunnen heel goed mopperen en klagen, maar zijn zonder uitzondering trots op hun stad. En Uitgeverij De Muze is er trots op om mooie uitgaven over de Sleutelstad te mogen publiceren.
Journaliste Diana van den Driessche schreef en fotografeerde in Lopend door Leiden vijf wandelingen door de Leidse binnenstad. Wie ze allemaal loopt heeft de hele stad gezien, veel geleerd over de geschiedenis en een paar geweldige dagen gehad.

Vincent Mullenders heeft een heel andere manier om naar de stad te kijken. Bij zonsopkomst (en soms zonsondergang) fotografeerde hij alle bekende en minder bekende plekken van de Leidse binnenstad vanuit een bijzonder perspectief, namelijk vanuit de lucht.

En fotografe Carla Matthee kijkt door een heel bijzondere lens naar de stad, op een heel bijzonder uur, namelijk het ‘blauwe uur’. Tijdens de lockdown van de winter 2020/2021 trok zij er vrijwel dagelijks op uit om net na zonsondergang de mooiste foto’s van een zo goed als verlaten Leiden te maken.

 

Toont alle 9 resultaten