Kunsttijdschrift

In 2017 viert Uitgeverij De Muze 100 jaar De Stijl met het magazine De Stijl & De MuzeDe Stijl is de Nederlandse kunstbeweging waar onder andere Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Theo van Doesburg lid van waren. De kunstbeweging is vernoemd naar het Leidse tijdschrift wat in 1917 is opgericht door Theo van Doesburg. In 8 kunst tijdschriften gaan verschillende kunstenaars en historici in De Stijl & De Muze op zoek naar de invloed van deze revolutionaire beweging op de hedendaagse kunst en cultuur. In elk nummer vindt u een cartoon van kunstenaar Barthel Brussee en een gedicht van de voormalige stadsdichter Jaap Montagne.

Van De Stijl waren ook verschillende architecten voor kortere of langere tijd lid. Zij deden hun best om de idealen van de beweging te vertalen in gebouwen en zelfs in hele woonwijken, inclusief parken en kerken.

In het begin van de twintigste eeuw gingen kunstenaars van De Stijl meer en meer vereenvoudigen. Het resultaat was een kunst van geometrische vormen, meestal met hoeken van 90 graden, en heldere, meestal primaire kleuren. Wat waren de gedachten hierachter?

Aan het begin van de Twintigste Eeuw ontwikkelde de techniek zich razendsnel. Met het gewoon worden van elektriciteit en de opkomst van grammofoonplaat en radio kwam muziek luisteren voor vrijwel iedereen binnen handbereik. Ook de leden van De Stijl omarmden de nieuwe stromingen en technieken.

De kunstbeweging ‘De Stijl’ ontstond niet op één moment op één bepaalde plek. Veel plaatsen in Nederland zijn van belang geweest voor de ontwikkeling van de kunstenaars die de beweging uiteindelijk vorm gaven. Een beknopt overzicht van deze plaatsen toen en nu.

In het eerste deel van De Stijl & De Muze komt Het Stijlisme aan bod. Het gebruik van ontwerpen van de kunstenaars van De Stijl op allerhande gebruiksproducten zoals notitieblokken en beschuitbussen wordt beschreven door liefhebber en verzamelaar Albert Roskam. Kunst als decoratie was voor de leden van De Stijl een gruwel.

Bestellen

U kunt het art magazine van De Stijl & De Muze bestellen via onze website. Losse nummers kosten € 10,00 per stuk. U kunt ook een abonnement nemen voor € 65,00. De verzendkosten voor 8 nummers bedragen € 11,68.